Cursos i tallers a La Puntual

A La Puntual ens agrada oferir cursos especialitzats de manipulació, interpretació i dramatúrgia amb titelles, ombres xineses i/o marionetes. Els cursos estan adreçats a adults que utilitzen o volen utilitzar els titelles en el seu àmbit professional (titellaires, mestres, professors, educadors, actors, etc.) Els cursos els imparteixen sempre titellaires professionals de reconeguda trajectòria.

Cursos i tallers realitzats

Del 4 al 7 d'octubre

CURS 1 - Construcció d'un titella

Curs adreçat a adults de tots els nivells (ja sigui el vostre primer contacte amb el món dels titelles o com si voleu perfeccionar la manipulació). Construirem titelles de guant a partir d’una metodologia senzilla i molt versàtil. Cada participant construirà i caracteritzarà un titella de guant pensat per a representar una obra de titelles.
Del 18 al 20 d'octubre de 2021

CURS 2 - El titella: Iniciació a la manipulació

Adreçat a adults de tots els nivells (ja sigui el vostre primer contacte amb el món dels titelles o com si voleu perfeccionar la manipulació). Utilitzarem titelles de guant per a crear escenes còmiques o dramàtiques, emocionants, poètiques o fantasioses.
El curs es fonamenta en la recopilació de les lliçons de grans mestres titellaires dels quals Néstor ha estat alumne, i se centrarà en la posada en escena i la manipulació dels titelles.
Del 25 al 27 d'octubre de 2021

CURS 3 - El titella II: Manipulació i Dramatúrgia

Profundització en els aspectes tècnics del ritme, la mirada i la connexió amb el públic. Treball de dramatúrgia i improvització basada en l’assaig amb titelles de guant. Elaboració d’un guió i la seva posada en escena.

Amb Néstor Navarro i diferents titellaires convidats.

Taller de Titelles Pinotxo amb Eugenia Susel

El dilluns 7 de desembre de 2020 a les 11 h, veniu a participar al taller de titelles de PINOTXO amb l’Eugenia Susel!

Taller de Titelles amb Eugenia Susel

El dissabte 24 d’octubre de 2020 a les 11 h, veniu a participar al taller de titelles del PATUFET amb l’Eugenia Susel!

Taller de Siluetes per Eugenia Susel

El dijous 24 de setembre de 2020 a les 11 h, veniu a celebrar el nostre 15è Aniversari! Podreu construir una silueta amb l’ajuda de la il·lustradora Eugenia Susel, que us donarà totes les eines per fer-vos la vostra pròpia creació utilitzant diferents recursos i elements.

Del 27 al 29 de juliol

"Construïm el titella", per Eugenia Susel i Néstor Navarro

Aquest curs està adreçat a adults de tots els nivells (ja sigui el vostre primer contacte amb les arts plàstiques i/o les escèniques com si en sou professionals).

Construirem titelles de guant a partir d’una metodologia senzilla i molt versàtil. D’aquesta manera cada participant construirà i caracteritzarà un titella de guant, que servirà per poder fer una breu escena.

Del 3 al 5 d'agost

"El titella", per Néstor Navarro

Aquest curs està adreçat a adults de tots els nivells (ja sigui el vostre primer contacte amb les arts plàstiques i/o les escèniques com si en sou professionals).

Treballarem la posada en escena, la manipulació dels titelles i la creació d’escenes còmiques o dramàtiques, emocionants, poètiques o fantasioses amb un titella de guant.

El curs està basat en les lliçons de grans mestres titellaires dels quals en Néstor ha estat alumne, com Rod Burnett, Luca Ronga, Neville Tranter, Stephen Mottram, Inés Pasic, Carlos Piñeiro i Miguel Oyarzún (Grupo el Chon-Chon), Toni Rumbau, Richard Bradsaw i Eugenio Navarro.

Del 10 al 12 d'agost

"El titella 2" (Avançat), per Néstor Navarro

Curs dirigit a aquells adults que ja tinguin experiència en la manipulació de titelles de guant. S’aprofundirà en els aspectes tècnics del ritme, la mirada i la connexió amb el públic. Es treballarà la dramatúrgia i la improvisació basada en l’assaig amb titelles de guant. Finalment, s’elaborarà un guió i la seva posada en escena.

Del 17 al 19 i del 25 al 27 de juny de 2019

"El titella", per Néstor Navarro

Aquest curs està dirigit a adults de tots els nivells, tant si és la teva primera experiència amb els titelles com si vols perfeccionar la teva manipulació. Utilitzarem titelles de guant per crear escenes còmiques o dramàtiques, emocionants, poètiques o fantasioses. Es fonamenta en la recopilació de les lliçons de grans mestres titellaires dels quals en Néstor n’ha estat alumne, i estarà centrat en la posada en escena i la manipulació dels titelles.

23 de setembre de 2018

"Siluetes", per Eugenia Susel

Per La Mercè, sortim al carrer! Aquest diumenge podreu construir una silueta amb l’ajuda de la il·lustradora Eugenia Susel, que us donarà totes les eines per fer-vos la vostra pròpia creació utilitzant diferents recursos i elements. Us ensenyaràcom es fan algunes de les siluetes que després pots veure a l’escenari de La Puntual. I, a les 12h, tothom a veure en Pipa i els seus amics!

Del 29 de juny a l'1 de juliol 2018

"Figures corporals", per Ines Pasic

Aquest curs està preparat amb l’experiència creativa de gairebé trenta anys de treball en el camp del teatre de la figura. Els seus fonaments es troben en la tècnica del mim i la manipulació. L’alquímia amb la qual s’han barrejat aquests dos llenguatges han generat un estil i una forma que han fet que el treball de “Hugo i Inés” i “Gaia Teatre” tinguin cada vegada més seguidors entre els actors, mims, titellaires i ballarins.

Del 21 al 23 de maig 2018

"Primer el gest, després el verb", per El Chonchón

El Chonchón ens oferirà el seu mestratge en aquest curs dedicat principalment al coneixement del titella de guant. Tot i que es tractarà l’art dels titelles en totes les seves dimensions, el curs se centrarà en la seva manipulació i interpretació. Els participants aprendran a partir d’exercicis pràctics els moviments, els ritmes, les intencions i les emocions que pot donar-nos l’animació d’aquests personatges. Carlos Piñero i Miguel Oyarzún són els mestres titellaires que formen la reconeguda companyia xilè-argentina El Chonchón.

Del 15 al 17 de gener 2018

"El titella", per Néstor Navarro

Curs d’iniciació a la manipulació. Utilitzarem titelles de guant per a crear escenes còmiques o dramàtiques, emocionants, poètiques o fantasioses. Es fonamenta en la recopilació de les lliçons de grans mestres titellaires dels que Néstor ha estat alumne, i estarà centrat en la posada en escena i la manipulació dels titelles. “El titella té el poder de fer emergir les emocions més fortes de cadascú de nosaltres, sense distingir entre edats, condició social i sense importar si hem nascut en un punta o altra del planeta”.

28 i 29 de juliol 2014

"Donar vida a un titella", per Neville Tranter

Els participants seran “entrenats” amb una titella de Tranter. Aprendran a manipular-lo i donar-li vida en una escena curta, acompanyats amb text o instruments musicals senzills. “La simplicitat dels titelles, combinada amb les seves suggerents màscares humanes i moviments suggestius, pot atraure a l’audiència en un món de fantasia que dóna visions de l’ànima humana“.

Del 29 de juny al 2 de juliol 2017

"La Lògica del moviment", per Stephen Mottram

La Puntual, dins del seu programa per apropar als grans mestres titiriteros internacionals al públic i als professionals de Barcelona, ​​aquest 2017 porta al reconegut marionetista i titiritero Stephen Mottram, que presentarà el seu darrer espectacle “The Parachute” i realitzarà el curs / Masterclass “La Lógica del Moviment” del 29 de juny al 2 de juliol. Entendre el porqué del moviment dels cossos ajuda al titiritero a expressar millor les idees al públic” S. Mottram. Els participants del curs aprendran les teories que Mottram ha anat desenvolupant respecte al moviment dels cossos humans i animals a partir d’estudis de neurociència, així com les bases de la manipulació de les marionetes de fil amb la cruceta que porta el seu nom. Tot això amb exercicis pràctics, improvisacions en grup i presentacions breus projectes individuals o col·lectius. * La Puntual en els últims anys ha comptat entre altres amb mestres titiriteros que han impartit cursos com: Neville Tranter, Richard Bradshaw, Los Chon-Chon, Roberto White i Luca Ronga.

Del 9 a l'11 de juny 2015

"Titelles corporals", per Roberto White

Taller de construcció de petites escenes de “titelles” amb el propi cos i objectes. Roberto White, el titellaire argentí resident al País Basc, repetirà l’exitós curs impartit per ell mateix al 2011 el proper mes de juny a Barcelona. A més, presentarà una versió actualitzada del seu espectacle “Criatures Particulars”. Les tardes del 9 al 11 de juny Roberto donarà el curs-taller a La Puntual. Els participants hauran de portar roba còmoda, negra, sense inscripcions ni marques. En relació als materials podran portar qualsevol objecte que ja estiguin treballant o que creguin que potser pugui ser apte per a aquesta tècnica (mitjons, nassos, trossos d’altres ninots, bosses plàstiques, teles, estris, etc.) L’objectiu del taller, degut a la seva curta durada, és donar nocions bàsiques de la tècnica per a la construcció de escenes pròpies.

Del 20 al 22 de maig 2015

"La gramàtica de la mà", per Luca Ronga

Taller de manipulació i dramatúrgia a partir de la tradició del titella de guant napolità. L’italià Luca Ronga el proper mes de maig visita la ciutat de Barcelona i representarà el seu espectacle “Le Guaratelle di Pulcinella”, fet pel qual aprofitarem que Luca Ronga ens ofereixi un “curs-taller” els dies 20, 21 i 22 de maig (total 12 hores). Els participants a través de les indicacions de Luca aprendran sobre les possibilitats de manipulació, dramatúrgia del titella de guant i la construcció de la llengüeta. Els participants utilitzaran els titelles de Luca Ronga per als exercicis de manipulació.